Nowe jedzenie.
Na horyzoncie pojawiły się dwie niezwykle kontrowersyjne technologie, a mianowicie: produkcja mięsa in vitro i produkcja mięsa z pominięciem całego cyklu hodowli pogłowia i przetwarzania go w tradycyjny sposób. Fabryki mięsa in vitro będą miejscem gdzie produkt będzie powstawał od A do Z. Wlicza się w to również produkty pochodzenia zwierzęcego tj. jaja czy mleko.
W zależności od poziomu akceptacji społecznej dla tej technologii, będzie ona wywierała negatywny wpływ na rolnictwo, producentów pasz, hodowców zwierząt oraz przetwórców mięsa.
Druga technologia zakłada dodawanie nanocząsteczek powszechnie używanych składników do produktów spożywczych (co już ma miejsce), oraz docelowo produkcję żywności od podstaw. Proces wdrażania całych produktów w tej technologii wydaje się być jednak jeszcze dość odległy.
Znikające zawody:
▪️Hodowcy pogłowia, masarnie, rzeźnie, przetwórcy mięsa i mleka
▪️Hodowcy drobiu, jaj
▪️Rolnicy
Nowe zawody:
▪️ Projektanci jedzenia in vitro, genetycy, biotechnolodzy
▪️ Projektanci nano produktów spożywczych
Singapur stał się pierwszym krajem na świecie, który wydał zezwolenie na sprzedaż mięsa uzyskanego w laboratorium.
Kurczak z laboratorium marki GOOD Meat powstaje z pobranych komórek zwierzęcych, jednak odbywa się to bez zabijania drobiu.
W Singapurze już jest sprzedawne mięso z labolatorium. Komentuje prof. Hanna Mamzer.